Astma in šport

Spolint inštitut organizira redne vadbene programe ter osvešča in obvešča bolnike z astmo o strokovnih dognanjih in drugih informacijah, ki pripomorejo k lajšanju in odpravljanju težav.

  • top.jpg

Šport

O športu in astmi

Pred desetletjem in več je veljalo, da naj se bolniki z astmo izogibajo hujšim telesnim naporom in tudi v športu naj sodelujejo omejeno. Danes je to preživeto stališče. Zdravniki so vse bolj ozaveščeni in poučeni o vplivu športa na zdravstveni status bolnika.

Po pogovoru z nekaj študenti Fakultete za šport v Ljubljani ugotavljam, da je enako kot pri meni, obdobje pubertete sovpadlo z vse večjim ukvarjanjem s športom in vse manjšimi astmatičnimi težavami. Tudi Lakhera in drugi (raziskava) ugotavljajo, da razvoj pljuč v adolescenci bistveno vpliva na stanje pljučnih funkcij pri odraslih. Torej je ukvarjanje s športom in razvijanje motoričnih sposobnosti v dobi odraščanja izrednega pomena za zdravje in stanje bolezni v odrasli dobi.

Z razvojem pljučnih sposobnosti na določeno raven, ki jo dosežemo z redno vadbo v dobi adolescence in ohranjamo ter razvijamo še naprej v dobi odraslega, lahko stopnjo astme zmanjšamo ali celo utišamo do ravni, ko pravimo, da bolezen sicer je prisotna, simptomov pa ni. Kljub temu se lahko pojavijo obdobja, ko se simptomi po večletnem mirovanju zopet pojavijo. V takem primeru se posvetujemo z zdravnikom, poskušamo najti vzrok za poslabšanje in vadbo prilagodimo stanju bolezni.